Universal Analytics: Analytics.js conflict met MooTools

Geschreven door Davy Tollenaere. Gepost in Google Analytics

Ben je net als ik aan het experimenteren met Universal Analytics en lijkt je installatie perfect (tracking code juist, geen bizarre filters...), maar komt er geen of zeer weinig data binnen? Dan moet je zeker verder lezen.

Als je de MooTools library, een javascript-bibliotheek, op je website gebruikt, dan ontstaat er een conflict tussen mootools.js en analytics.js.

Technisch zit het als volgt in elkaar: analytics.js onderzoekt met de ga.create methode onderzoekt of er reeds een andere versie van analytics.js geladen werd. Het is nu zo dat de core van mootools.js een aantal methodes toevoegt aan alle objecten op de pagina, inclusief het ga object. Een van deze methodes heet "create". Wanneer mootools.js aanwezig is dan zal dus de tracking door analytics.js niet gebeuren om dubbele metingen te voorkomen.

Ik heb getest of de volgorde van de scripts te wijzigen iets uitmaakt: niks, nada, nopppes. De scripts worden te snel geladen om dit met de loading order te omzeilen en zorgen nog steeds voor conflict. Misschien dat  verhuizen binnen de body helemaal onder de pagina helpt. Google geeft aan dit te fixen, maar ik vrees dat dit geen prioriteit is.

Javascript-guru's die andere oplossingen weten (en dan bedoel ik niet jQuery gebruiken) ? Stuur mij maar door en ik geef je de credits Cool.

Google Analytics introduceert de wijzigingsgeschiedenis

Geschreven door Davy Tollenaere. Gepost in Google Analytics

Heb je ooit al eens een wijziging gemaakt aan een filter of andere instelling in Google Analytics die je zeker niet mag vergeten? Beheer je samen met meerdere personen een Google Analytics account en wil je weten wie wat aangepast heeft?

Als je JA op een van vorige vragen geantwoord hebt, dan gebruik je als goede online marketeer wellicht annotaties om in GA aan te geven welke wijzigingen je hebt doorgevoerd. Of toch niet? Al te vaak wordt dit vergeten, en sommige wijzigingen die op het eerste zicht niet essentieel lijken, worden vergeten om nooit nog een spoor achter te laten.