De 1 aprilgrappen van Google

google analytics realtime internation space station

Dat het soms echte grapjassen zijn bij Google, dat weet iedereen. Ook dit jaar hebben ze weer een aantal leuke 1 aprilgrappen uitgedacht. Ik stel me die product managers en developers bij Google al voor als ze enkele dagen of weken voor 1 april hun pranks mogen bedenken of ontwikkelen. Er komt zeker en vast heel wat gelach bij te kijken…maar dat houdt de werksfeer ook weer optimaal.

Het gaat eigenlijk al lang niet meer om de grap zelf. De grappen van Google gaan om de kracht van een idee: een meme die zich laat verspreiden bij de internetpopulatie. Van sommige grappen kan ik me zelfs inbeelden dat er ooit een projectvoorstel van was, of dat ze ooit realiteit worden. Het is een samenspel van creativiteit en samenwerking, zelfs van macht en controle.

Willen jullie liever de grappen ontdekken dan de motivaties erachter? Laat me de beste eens op een rijtje plaatsen.

 

Bezoekers van het ISS op je websites

Wie Google Analytics heeft draaien op zijn website om bezoekers te tracken, ziet plots in Realtime bij locaties 41 bezoekers van het International Space Station (ISS) opduiken.

google analytics realtime internation space station

Google+ Emotions

Je zou emoticons op afbeeldingen kunnen toevoegen die vertellen hoe je je op die foto voelt. Zo was er onderstaand bericht te lezen:

Google+ Emotions

Google Nose

Google Nose werd geïntroduceerd als een nieuwe functie die surfers toelaat om niet enkel informatie op te zoeken in de vorm van tekst, beeld of muziek, maar  dus ook via geuren. “Kom bij zinnen: ga verder dan typen, praten en aanraken voor een nieuwe zintuiglijke ervaring op internet. Uw internetsommelier: in deskundig samengestelde kennisgrafieken worden beelden, beschrijvingen en geuren gecombineerd”. Het onderstaande filmpje toont surfers die hun neus naar hun laptop, tablet of smartphone brengen en geurtjes opsnuiven. De Google Aromabase bevat meer dan 15 miljoen ‘scentibytes’. Met de SafeSearch aan kan de gebruiker dan weer vermijden dat hij al surfend met onaangename geurtjes wordt geconfronteerd…

Gmail Blue

Gmail is vernieuwd: sneller, mooier en krachtiger. Gmail is nu Gmail Blue. Weetje: in 2004 dachten velen dat de aankondiging van Gmail op zich een hoax was. Dat was echter geen aprilgrap!

 

Google Treasure Hunt

Google Maps is er nu ook in schatkaart-stijl. Hier zal menig Piet Piraat uren plezier aan beleven!

Klik hiervoor rechts bovenaan op de optie “Schat” en Google Maps wordt weergeven zoals in de afbeelding hieronder.

Google Maps treasure hunt schatkaart

 

 

Er zijn nog een aantal kleinere aprilgrappen van Google dit jaar, maar die zijn minder geslaagd.

En hoe neem jij mensen beet vandaag?